SUYUN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ


Yetişkin bir insan vücut ağırlığının %60-70'i (3/2'si) sudur. Bu oran yaşa, cinsiyete, kiloya bağlı olarak farklılık gösterir. Yeni doğan bebeklerin vücudundaki su oranı %75'tir. Yaşamın ilk beş gününde %70'e inen su oranı, sonradan yavaş yavaş azalarak bir yaşın sonunda yetişkinlikteki su oranına yaklaşır. Erkeklerdeki su oranı, kadınlara; şişmanların su oranı zayıflara oranla daha fazladır. Yaş ilerledikçe de vücut suyunda azalma görülür.

Su, besinler ve içeceklerde de sindirim yoluyla vücuda alınır. Vücuda alınan su, sindirim sisteminde enildikten sonra kana geçer. Kan dolaşımı ile vücuda dağılır ve kılcal damarlardan çıkarak doku sıvısını oluşturur. Hücre içinde bazı kimyasal reaksiyonlara katıldıktan sonra tekrar hücre dışına çıkar ve tekrar doku sıvısına dönüşür. Dokulardan kan dolaşımına katılır. Kan dolaşımı aracılığı ile böbreklere gelerek öenmli bir kısmı idrar olarak vücut dışına atılır.

Diğer bir kısmı ise deri, solunum ve sindirim sistemi vasıtasıyla kullanılıp vücuttan atılır.

Yetişkin bir insasnın günlük su ihtiyacı 2500-2600 ml kadardır. Suyun vücuda alımı ve vücuttan atımı bir denge içinde oluşur. Vücutta normal sıvı hacminin korunması için günlük sıvı alımının, günlük sıvı kaybına eşit olması gerekir. Bu denge bozulduğunda hastalıklar ortaya çıkar. Yemek yemeden aylarca yaşanabilir; ancak susuz, sadece birkaç hafta dayanabiliriz. İnsan vücudunda su dengesini düzenleyen (regüle eden) merkezler ve sistemler mevcuttur.

Vücutta su alımı (Hidrasyon): Vücuda besinlerle (1000 ml) ve içeceklerler (1200 ml), ağız yoluyla su alımına ekzojen su kazanımı denir. Bir de vücudumuzda, hücre metabolizması esnasında meydana gelen kimyasal reaksiyonlar sonucu oksiidasyon ürünü olarak 300 ml kadar su açığa çıkar. Vücutta bu şekilde su açığa çıkmasına endojen su kazanımı denir.

Vücutta Su Kaybı (Dehidrasyon): Vücuda alınan su; idararla böbreklerden (1500 ml kadarı), solunum havasıyla akciğerlerden (500 ml kadarı), terleme yolu ile (500 ml kadarı) ve gaita ile bağırsaklardan (100 ml kadarı) vücut dışına atılır.

%1: Susuzluk hissi, sıs düzeninin bozulması, performans azalması,

%3: Vücut ısı düzenin iyice bozulması, aşırı susuzluk hissi,

%4: Fiziksel performansın %20-30 düşmesi,

%5: Baş ağrısı, yorgunluk,

%6: Halsizlik, titreme,

%7: Fiziksel aktivite sürecinde bayılma,

%10: Bilinç kaybı,

%11: Vücut dirençsizliği, olası ölüm,

%12: %97 oranında ölüm,

%15: %100 ölüm.


BAYİLİK BAŞVURUSU

Türkiye nin en lezzetli ve en kaliteli suyu olan Pirsu Doğal Kaynak Suyu bayisi olmak için aşağıda yer alan Bayilik Ön Başvuru Formu nu doldurmanız yeterlidir.

Bilgileriniz tarafımıza ulaştığında gerekli prosedürleri görüşmek için sizleri arayacağız.